This forum uses cookies
This forum makes use of cookies to store your login information if you are registered, and your last visit if you are not. Cookies are small text documents stored on your computer; the cookies set by this forum can only be used on this website and pose no security risk. Cookies on this forum also track the specific topics you have read and when you last read them. Please confirm whether you accept or reject these cookies being set.

A cookie will be stored in your browser regardless of choice to prevent you being asked this question again. You will be able to change your cookie settings at any time using the link in the footer.

  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Connect adafruit ultimate GPS
#1
Hello,

I am maling an openplotter setup for a small sailboat. I am using a raspberry pi with various sensors, and everything was working easily and fine. I have a vk172 USB GPS wich is working fine for testing, but I want an external antenna as well. I bought a ultimate GPS, du cannot get it to work. I have tried two different ttl adapters. I get some info in the serial menu in openplotter, but no baud rate or info. The gps LED is flashing and showing a fix.

Anyone have some suggestions? I would really appreciate it!


Regards
  Reply
#2
Can I provide some more info to get some replies here? What would you need to know?
  Reply
#3
raspberry pi version
various sensors ?
version of openplotter
how its wired
i don't think you have to use a ttl adapter

Connecting the GPS module
Wiring it up is pretty simple:
Raspberry Pi - 5v -> GPS Module - VIN
Raspberry Pi - GND -> GPS Module - GND
Raspberry Pi - Tx -> GPS Module - Rx
Raspberry Pi - Rx -> GPS Module - Tx
https://www.stuffaboutcode.com/2013/09/r...ython.html

Enable the UART can be changed if needed
i have one of these it works and has a usb connection and external antenna + a lot cheaper
https://www.ebay.com/itm/183425731611?Vi...3425731611
https://www.ebay.com/itm/3M-28dB-LNA-Gai...2749.l2649
mare liberum
  Reply
#4
I just got a signal now, but I can not get the GPS connection to show in opencpn now.

I get no connections there, but the vk172 is really easy to get working. Is this a known problem?

I will try to take some screenshots tomorrow.
  Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)